Vergrijsd hout op je gevel: dit is wat je moet weten
Bouw je veel houten gevels voor systematische projecten, of prefab? Dan werk je vast ook weleens met onbehandeld hout, en dat krijgt over tijd een prachtige, zilvergrijze tint: natuurlijke vergrijzing. Dat klinkt simpel, maar hoe dit materiaal vergrijst verschilt per situatie, en goed geïnformeerd aan een klus beginnen voorkomt vragen achteraf. In dit blog helpen we je daar een handje bij en beantwoorden we de drie meest gestelde vragen over vergrijzing.
Vraag 1: Waarom vergrijst hout?
Hout vergrijst onder invloed van de elementen. Vergrijzen is dan ook het natuurlijke proces dat onbehandeld – lees: ongecoat – hout doormaakt, omdat hout voor een groot deel uit cellulose bestaat. Cellulose is grijs en dat zie je naar verloop van tijd dus terug. Door de verschillende weersinvloeden verdwijnt de buitenste toplaag van de gevel en komt de grijze kleur naar boven.
Vraag 2: Hoe snel vergrijst hout?
Hoe lang het duurt voordat hout vergrijst is afhankelijk van allerlei verschillende factoren:
- Het type hout.
- Hoeveel zonlicht er op de gevel valt.
- De omgeving van het gebouw, denk aan in hoeverre wind en vuil van bomen natuurlijke vervuiling creëren.
- Fijnstofuitstoot.
- Bouwtechnische detaillering.
Zo kan houten gevelbekleding aan zee al binnen een paar weken volledig vergrijsd zijn, terwijl woningen in een beschutte wijk daar jaren over doen. Het zijn echter niet alleen omgevingsfactoren die een rol spelen in dit proces. Denk ook aan de gewenste uitstraling en profielkeus van de gevelbekleding. Daarnaast zijn er verschillende bevestigingsopties en de montage moet conform gestelde eisen uitgevoerd worden. Al die zaken hebben invloed op de grijstint en dus is goed advies van de houtleverancier van groot belang.
Vraag 3: Zorgt vergrijzing voor schade?
Nee, natuurlijke vergrijzing zorgt niet voor schade aan het hout. Ook schimmelvorming op de gevelbekleding zorgt meestal niet voor schade. Wel is het verstandig om visuele voorbeelden te geven van het product na drie, zes of tien jaar. De keuze valt vaak op onbehandeld hout vanwege het uiterlijk, maar men weet niet wat het vergrijzingsproces precies gaat doen met dat uiterlijk. Door verwachtingen te managen worden verrassingen achteraf voorkomen.
Tip: Zeker van je grijstint met een voorvergrijzer
Wil je zeker weten dat je grijstint wordt zoals je hem voor ogen hebt? Gebruik dan een voorvergrijzer, zoals ProTalo’s TaloWood in Lava Grey. Dat beschermt het hout tegen invloeden van buitenaf, waardoor alle verweringsprocessen vertragen. Dat voorkomt vlekken en kleurverschillen, bijvoorbeeld door minder blootstelling aan UV-licht onder een overstek, of door het verschil tussen een gevel op het noordoosten of op het zuidwesten. En wil je echt een grijze, egale look op het hout? Ga dan voor een dekkende coating.
Extra denkkracht nodig?
Neem contact met ons op!